Terima Kasih! Thank you!

Terima Kasih! Thank you!

Monday, January 21, 2013

AES - Soalan-soalan LazimSoalan2 Lazim Yang Berulang.....

a) Saman tu kena bayar ke?

Saman ialah perintah kpd OKS [Orang Kena Saman] untuk hadir ke Mahkamah bukan perintah untuk membayar denda.. dalam saman mesti ada "KAMU DENGAN INI DIPERINTAHKAN supaya hadir sendiri atau melalui peguam di hadapan Majistret di ................................" apa yang ada dlm Saman berkaitan bayaran HANYALAH tawaran kompaun "Kesalahan ini ialah kesalahan boleh kompaun dan kamu boleh membayar kompaun sebanyak RM300 pada atau sebelum....." Kata kuncinya ialah BOLEH... bermaksud tak WAJIB bayar. Jika tidak bayar kompaun, maka OKS hendaklah hadir Mahkamah pada tarikh yg ditetapkan. Ketidakhadiran OKS pd tarikh yang ditetapkan boleh menyebabkan Mahkamah mengeluarkan WARAN TANGKAP. Jika kompaun dibayar, maka Saman dianggap selesai & OKS tak perlu hadir Mahkamah.

b) Kalau tak bayar tak pe ke?

Seperti yang disebutkan sebelum ini, Saman bukan perintah utk membayar denda, jadi tidak bayar kompaun bukan suatu kesalahan tetapi OKS hendaklah ke Mahkamah jika kompaun tidak dibayar.

c) Kalau pergi Mahkamah, denda boleh kurang ke?

Denda bagi kesalahan AES ialah minimum RM300 & maksimum RM2000 spt dlm Seksyen 79(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987. Denda minimum RM300 ditetapkan sama spt kompaun RM300 bertujuan utk tidak menggalakkan OKS pergi Mahkamah. Kami mengesorkan supaya semua OKS hadir Mahkamah & jangan bayar kompaun kerana jika ke Mahkamah, ada dalam situasi2 tertentu, jika mengaku salah sekali pun Mahkamah mempunyai budibicara utk melepaskan OKS dgn amaran jika OKS mempunyai alasan2 yang kukuh yg Mahkamah berpuashati. Alasan2 bergantung kpd budibicara Mahkamah. Walau bagaimanapun jika Mahkamah tidak menerima rayuan/alasan, dendanya tetap RM300 tidak kurang krn telah ditetapkan di dalam Akta. Kami juga syorkan OKS tidak mengaku salah & minta dibicarakan & kami menyediakan khidmat guaman percuma utk perbicaraan nanti.

d) Kalau tak mengaku salah, boleh lawan ke dah kat saman tu memang gambar saya?

Prinsip keadilan sejagat menyatakan "seseorang itu tidak bersalah melainkan dibuktikan bersalah". Selagi Mahkamah tidak memutuskan OKS bersalah, pihak yang mendakwa [JPJ] hendaklah membuktikan bhw OKS bersalah. Proses Mahkamah spt kes2 lain iaitu pihak pendakwa [JPJ] hendaklah membuktikan pada tahap "prima facie" bhw OKS melakukan kesalahan iaitu dgn mengemukakan bukti2 & keterangan2 saksi untuk membuktikan OKS bersalah. Gambar dalam Saman saja bukan bukti utama membuktikan kesalahan. Perlu bukti2 lain lagi. Ini semua kerja peguam untuk mempersoalkan di Mahkamah.

e) Kalau saya bukan pemandu camne?

Saman AES dikeluarkan kpd pemilik kenderaan, jika pemilik bkn pemandu, pemilik hendaklah memberitahu JPJ dlm tempoh 30 hari dr tarikh Saman siapa pemandu semasa kesalahan dirakam. Ada disediakan ruangan di belakang Saman untuk diisi oleh pemilik dan hantar kpd JPJ. Prosedurnya ialah JPJ sepatutnya mengeluarkan saman baru kpd pemandu dan membatalkan saman kpd pemilik. tetapi setakat hari ini JPJ tidak melakukan perkara tersebut.

f) Camne nak tau saman tu Saman AES atau Saman Polis?

Saman AES dikeluarkan oleh JPJ dan ada tandatangan digital pegawai JPJ yg mengeluarkan saman. Saman Polis akan ada logo Polis di kepala Saman.

g) KASE dah penah menang ke lawan saman AES ni?

Saman AES mula dikeluarkan kpd OKS pada 13/10/12 dan hanya mula disebut di Mahkamah pd 29/11/12 sehingga hari ini. Semuanya baru pada tahap sebutan pertama & belum dibicarakan lagi. Jadi belum ada kes yang dibicarakan & belum ada sebarang keputusan oleh Mahkamah. Laporan2 dalam Akhbar berkaitan OKS yg diperintahkan utk bayar denda sblm2 ini semuanya OKS2 yang mengaku salah bukan yang BICARA.

h) Kalau bicara lepas tu kalah, kena denda lagi tinggi ke?

Kalau kalah slps perbicaraan, hanya Mahkamah yg akan menentukan jumlah denda iaitu di antara RM300 hingga RM2000. Kebiasaannya bagi kesalahan pertama Mahkamah akan mengenakan denda minima. walau bagaimana pun semuanya tertakluk kpd budibicara Mahkamah.

i) Saya dapat saman AES, apa saya nak buat?

Jika anda menerima Saman AES, ada dua (2) tindakan boleh dilakukan iaitu bayar kompaun jika malas nak panjang2 cerita, atau malas nak naik mahkamah. kedua, sila pergi ke Mahkamah pada tarikh yang ditetapkan dan boleh pilih mengaku salah atau minta bicara. Proses yang berkaitan khidmat peguam di atas adalah sama.

j) Saya kena saman AES di Perlis, boleh KASE bantu?

Untuk makluman sehingga hari ini AES hanya beroperasi di 14 lokasi di Perak (7), KL (3), Selangor (2) & Putrajaya (2). Negeri2 lain tidak ada AES. Tetapi jika disaman AES di lokasi2 tersebut dan menetap di negeri2 lain, statusnya sama mcm status yg dimaklumkan dlm soalan2 sebelum ini. Boleh hubungi kami melalui email untuk kami bantu.....

k) Saya terima saman AES tapi hilang, apa nak buat?

Kami bukan pihak yg mengeluarkan Saman, jadi apa yg perlu dibuat ialah hubungi JPJ dan maklumkan saman hilang.

l) Saya tidak terima Saman AES tapi saya cek dlm MYEG & SMS dinyatakan saya ada saman, camne?

Saman tidak perlu disemak krn setiap saman hendaklah dihantar ke alamat berdaftar dalam Geran pemilik kenderaan. Jika Saman tidak diterima bermaksud anda tidak disaman. Tetapi jika anda bertukar alamat, anda mungkin tidak menerima saman. Jika katakan anda tidak menerima saman krn bertukar alamat tetapi tidak maklumkan pertukaran alamat kpd JPJ, anda boleh disaman krn tidak maklumkan pertukaran alamat & boleh didenda tidak kurang RM2000 jika disabitkan bersalah.


Terima kasih kepada En. Zul Hazmi selaku peguam bela (KASE) bagi saman AES

No comments:

Post a Comment